13 04 2007

Aamir Khan



Aamir Hussain Khan (14 Mart  1965, Mumbai/ Hindistan), filmlerinde büyük alkış toplayan ve ünlü Bollywood film aktörü ve üreticisidir.

Aamir, kariyerine Yaadon Ki Baraat'(1973) ve  Madhosh (1974) filmlerinde çocuk aktör olarak başladı.Aamir'in ilk erişkin rolü Ketan Mehta'nın Holi(1984) filmindeki rolüydü.
Aamir'in tam anlamıyla kariyerini başlatan ve onun ilk başrolünü oynadığı 1988 yılında rol aldığı Qayamat Se Qayamat Tak filmidir.1990'lı yıllarda da  birçok filmde rol aldı.Aamir Khan'ın 1990'lı yıllardaki en başarılı filmleri,(1990) Dil, (1992) Jo Jeeta Wohi Sikander,(1995) Rangeela ve (1996)Raja Hindustani filmleridir.
Aamir oyunculuğunun yanında senaryo yazarlığıda yaptı.1993 yılında Hum Hain Rahi Pyaar Ke filminin senaryosunu yazdı., oynadı, ek olarak, senaryoyu yazdı, film vızıltısı olduğu için Hain Rahi Pyaar Ke (1993).Aamir, Deepa Mehta'nın tuhaf film dünyasında ''Ice Candy Man" rolüyle büyük ölçüde başarı topladı.(1998)

2001 yılında Lagaan filminin senaryo yazarlığını ve oyunculuğunu yaptı.Film 2001 yılında Hindistan'da yapılan en iyi filmlerden biriydi ve en iyi yabancı lisan filmi için akademi ödülü dahil birçok ödül aldı.Yine 2001 yılında Dil Chahta Hai filminde rol aldı ve film bilet gişesinde büyük başarı sağladı

2001 yılndan sonra 3 yıl boyunca bir filmde rol almadı.2005 yılında Mangal Pandey filminde başrol oyuncusu olarak sahneye geri döndü.Film çok büyük bir kar sağladı.  
Onun sonraki filmi vatanseverlik hakkında çağdaş bir film olan ,De Basanti(2006) filminde rol aldı.Film 2006 yılının en çok kazanan filmlerinden biriydi.Ve en iyi yabancı lisan filmi kategorisinde  Oskar ödülüne aday olarak Hindistan'ın resmi girişi seçildi.Film İngiltere'de BAFTA'da en iyi yabancı lisan ödülünü kazandı.

Aamir'in 2006 yılındaki ikinci filmi Kajol ile birlikte başrollerinde oynadığı Fanaa filmiydi.Bu filmde 2006 yılının en çok kazanan filmlerinden biri oldu.


 Filmografi

2008   Lajjo    
2008   Kajri         
2007   Taare Zameen Pe             
2006   Fanaa        
2006   Rang De Basanti         
2005   The Rising        
2001   Dil Chahta Hai         
2001   Lagaan       
2000   Mela      
1999   Mann             
1999   Sarfarosh        
1998   Earth             
1998   Ghulam        
1997   Ishq         
1996   Raja Hindustani    
1995   Akele Hum Akele Tum         
1995   Rangeela        
1995   Aatank Hi Aatank        
1995   Baazi             
1994   Andaz Apna Apna         
1993   Hum Hain Rahi Pyaar Ke        
1993   Parampara             
1992   Isi Ka Naam Zindagi        
1992   Jo Jeeta Wohi Sikandar        
1992   Time Machine            
1991   Daulat Ki Jung             
1991   Dil Hai Ki Manta Nahin         
1991   Afsana Pyaar Ka             
1990   Jawani Zindabad         
1990   Deewana Mujh Sa Nahin             
1990   Dil         
1990   Tum Mere Ho             
1990   Awwal Number         
1989   Love Love Love             
1989   Raakh         
1988   Qayamat Se Qayamat Tak        
1984   Holi            
1974   Madhosh         
1973   Yaadon Ki Baaraat         

319
0
0
Yorum Yaz